Planlæg som en naturfotograf

Kom på forkant med de gode billeder

En professionel tilgang til naturfoto

Der er forår i luften, og i disse dage vælter det ind over Danmark med syngende fugle. Vandhullerne fyldes med kvækkende padder, og i skovene og på overdrevene kan man så småt finde de første blomstrende blomster og insekter.

Foråret byder på fantastiske muligheder for naturfotografen, og uanset hvor man kigger hen, er der muligheder for gode billeder. Men for at opnå gode resultater med kameraet kræver det, at man er velforberedt. Er man ikke velforberedt, kan man nemt ende med at sidde tilbage med følelsen af at komme for sent eller helt gå glip af de store oplevelser.

I dette blogindlæg vil jeg fortælle lidt nærmere om, hvordan jeg selv planlægger som naturfotograf, og hvilke værktøjer jeg gør brug af for at opnå de resultater og de billeder, som jeg søger.

Mosehornugle af naturfotograf Mads Hagen
Dette billede af mosehornuglen fik jeg efter grundigt forarbejde

Vigtigheden i Målsætning som naturfotograf

Jeg er som professionel naturfotograf meget målrettet i min tilgang til naturfotografi. For mig er der en direkte sammenhæng mellem godt forarbejde og gode resultater. Jeg tror på, at indflydelsen af held kan minimeres ved godt forarbejde.

Derfor mener jeg, at det vigtigste du kan gøre for at opnå gode billeder som fotograf, er at drømme om bestemte billeder, som du kan arbejde målrettet mod. Du skal gøre dig overvejelser om, hvilket motiv du gerne vil fotografere før du tager afsted med dit kamera, og ikke mindst hvordan du vil gå til at opnå det billede du drømmer om. Vil du gerne fotografere et bestemt dyr, vil du gerne fotografere en bestemt adfærd eller vil du gerne fotografere i et bestemt lys?

Målsætning er det centrale nøgleord i denne proces. Med målsætning kan du gå fra at reagere på naturen, til at komme den i forkøbet. Målsætning er en superkræft i naturfotografi, for det er med målsætning at du bliver i stand til at være på rette sted på det rette tidspunkt og få det billede du drømmer om.

Jeg sætter mig typisk for at tage 3-4 specifikke billeder i løbet af en sæson. Det kan for nogle lyde som få billeder. Min erfaring er, at jeg bliver gladere for få, men rigtig gode billeder, end mange middelmådige billeder.

Klyde af naturfotograf Mads Hagen
Man kan planlægge efter et bestemt dyr
Toppet lappedykker af naturfotograf Mads Hagen
Man kan planlægge efter en bestemt adfærd
Pibeand af naturfotograf Mads Hagen
Man kan planlægge efter et bestemt lys

Hvor lang tid frem skal man planlægge?

For at være på forkant i sin planlægning er det essentielt ikke kun at planlægge fra dag til dag, men også at have et overblik over, hvad der sker om en uge, en måned, en sæson og måske endda et år. Det er dette overblik, der gør, at jeg kan arbejde på at indfri min målsætning.

Jeg kan personligt godt lide at planlægge cirka et halvt år frem i tiden. I skrivende stund er det spirende forår, og jeg planlægger derfor i øjeblikket, hvad jeg skal fotografere i sensommeren.

Mange virksomheder arbejder med et årshjul for netop at være fremsynede, og for at indfri målsætninger frem i tid. Det kan jeg også anbefale for naturfotografen, der gerne vil have bedre billeder, mere systematisk. Med et årshjul kan man gøre sig tanker om, hvilke billeder man ønsker frem i tid, og ikke kun nu.

Mere konkret er det ikke sværere end at skrive ind, hvad man gerne vil fotografere i de kommende måneder. Øvelsen er at tænke fremad.

aarshjul

Det gode forarbejde

Når jeg har sat mig for, hvilke specifikke billeder jeg gerne vil tage i løbet af en sæson eller årstid, så er det næste, jeg begynder at researche på, hvor jeg skal være, og på hvilket tidspunkt, for at få det billede jeg søger.

Det første skridt i denne proces er at læse op på mit motiv. Hvis det er fugle jeg går efter, bruger jeg DOFbasen til at danne mig et overblik over fuglens optræden og levevis. På DOFbasen kan man læse om fuglenes trækmønstre, deres yngleadfærd og udbredelse i Danmark.

DOFbasen har også den fantastiske feature, at man kan søge på deres database. Ved hjælp af denne kan man lave afgrænsede søgninger over observationer på specifikke fugle over et datointerval i et bestemt område. 

En sådan søgning kunne eksempelvis lyde: “Alle indtastninger af Stor Skallesluger i København fra d. 1/11 til d. 30/11”. Denne søgning giver en tabel, hvor man kan se, hvor denne art kan findes i tidsrummet. Det er guld værd i planlægningen at finde ud af, hvor hyppigheden af din model er størst.

dofbasen
DOFbasen er guld værd for fuglefotografen

Til insekter og padder bruger jeg skiftevis naturbasen.dk og arter.dk til at danne mig et overblik over, hvor de findes, og hvor jeg skal tage hen for at finde dem. Med disse to dyregrupper er det helt essentielt, at man ved hvor man skal tage hen, før at man sætter sig ind i bilen, for de kan være ekstremt lokale.

Al den viden og al den data jeg får ud af dette stadie af mit arbejde som naturfotograf, plotter jeg ind i min Google Maps som “pins”. En sådan pin kunne hedde et artsnavn, såsom Stor skallesluger, og så pege på et bestemt område i København for eksempel. Samlet set giver alle disse pins mig et fantastisk overblik over Danmark, og det er nemt at vende tilbage til gang på gang.

Du må ikke undervurdere, hvor vigtigt det er at lave denne “skrivebordsresearch”. Hvis du ved alt dette om dit motiv og hvor det findes, så kommer billederne meget nemmere.

arter.dk
Arter.dk er en fantastisk database til insekter, padder og andre dyr
google maps
Google maps er en god måde at skabe overblik på

Det gode feltarbejde

På dette tidspunkt i processen har jeg et godt overblik over, hvor jeg kan finde min art, og hvor jeg skal tage hen for at se det. Nu skal den viden konverteres fra databaser og Google Maps pins, til konkrete egne observationer ude fra naturen.

Det næste store skridt i mit feltarbejde er at tage afsted med min kikkert, for at danne mig et overblik over de områder jeg har researchet mig frem til. Jeg vil gerne i dette stadie se, om mit skrivebrodsarbejde nu er rigtigt eller ej. Hvis det er det, så kan jeg gå videre til billedeskabelsen.

Min kikkert er mit vigtigste værktøj i denne proces. Den giver mig mulighed for at observere på et stort område, på lang afstand. På den måde kan jeg danne mig et overblik over et naturområde og danne mig et overblik over, hvilke dyr der er til stede i området.

Jeg bliver fra tid til anden spurgt, hvilken kikkert jeg har. Det er en Kowa 10×33 kikkert fra min samarbejdspartner Focus Nordic. Det er en fantastisk kikkert, som er velbygget og let, men med et knivskarpt synsfelt.

Skarpt sat op, så kan jeg i mit skrivebordsforarbejde få en idé om, i hvilke områder jeg finder dyrene, og i mit feltarbejde finde ud af, hvor i disse områder de præcis er at finde.

Der kan nemlig være forskel på, hvor på lokaliteten dyrene bedst kan lide at være. Det er enormt vigtig viden at finde ud af, om den store skallesluger bedst kan lide at være på den østlige eller vestlige side af søen. Ved man det, så ved man også, hvor skjulet skal stå.

Kikkerten er mit vigtigste værktøj i mit feltarbejde

Opsætning af skjul

Nu er vi nået så langt i processen, at vi er gået fra at drømme om et bestemt billede til at undersøge arten og hvor den lever, og specifikt gå ud og se, om vi kan finde den selv.

Det næste skridt i min planlægning er derfor opsætning af skjul. Her tager jeg ud og sætter mit skjul op og gør området omkring skjulet klar til, at jeg skal fotografere. Det betyder, at jeg fjerner grene, græs eller siv foran skjulet, så jeg er fit for fight til at fotografere mit motiv.

Hvor lang tid skjulet skal stå, kommer meget an på, hvilket motiv der er tale om. Hvis det er rovfugle eller andre sky dyr, man er ude efter, så skal skjulet gerne stå et par uger, før det tages i brug. På den måde vænner naturen ligesom sig til, at man er til stede. Hvis der er tale om småfugle eller vadefugle, så kan man sagtens sætte skjul op på dagen, de glemmer nemlig hurtigt.

Jeg bruger mange forskellige slags skjul i mit arbejde som naturfotograf. Nogle er gode til at ligge ned i, og andre er specialdesignet til at virke på vandet. Jeg vil ikke gå ind på, hvilke skjul jeg anbefaler til hvilke formål i dette opslag. Det vil jeg gemme til et fremtidigt blogindlæg.

Så er der ikke andet for end at komme ud til sit skjul og fotografere dit motiv. Knæk og bræk 🙂

Med et fotoskjul kan man gå i et med omgivelserne

Afsluttende bemærkninger

Når man ser gode naturfotos så fremgår det sjældent hvor meget arbejde der ligger bag billedet. Men i langt de fleste tilfælde hvor jeg har taget et godt naturfoto, så er det planlagt ned i mindste detalje med overvejelser om alt fra lys til skjulopsætning.

Hvis jeg skulle opsummere dette blogindlæg i en enkelt central pointe, så skulle det være: “Tænk fremad”. Hvis du er på forkant i stedet for at reagere på dine omgivelser, så kan du opnå meget bedre resultater som naturfotograf.

Denne fremgangsmåde har givet mig fantastisk gode resultater henover årene som naturfotograf. Jeg bruger den fra alt til havefugle og til de sjældne og sky fugle, som jeg arbejder med i min hverdag som naturfotograf.

Planlægning er noget jeg gør meget ud af i forbindelse med mine fotoworkshops i ind og udland. En fordel ved en fotoworkshop er at jeg altså gør alt foarbejdet for dig, inden vi tager afsted sammen. På den måde kan du få optimale resultater, men med minimalt forarbejde.

Jeg håber, at dette blogindlæg giver et dybere indblik i en mere målrettet tilgang at arbejde med naturfotografiet. Jeg håber, at du kan bruge disse tips og tricks til at have større forståelse for planlægning af fotografering af et dyr.

De gode billeder er med god planlægning, lige om hjørnet

Vil du vide mere?

Hvis du vil vide mere om denne målrettede måde at tilgå naturfotografiet på, så vil jeg anbefale min E-bog om naturfotografi: Wildlife Photography: a guide to wildlife portraits. 

Min E-bog går igennem alle de vigtige aspekter i naturfotografiet. Jeg tager dig i hånden og viser mine bedste tips og tricks til hvordan jeg får det meste ud af mit kamera, hvordan jeg gør mit feltarbejde og hvordan jeg tilgår efterbehandling af mine billeder. 

E-bogen er på engelsk og jeg kommer nærmere hvilket udstyr jeg bruger, hvilke skjul jeg gør brug af og hvordan jeg planlægger og indfrier mine målsætninger som professionel naturfotograf.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Portræt af naturfotograf Mads Hagen

Om mig

Mit navn er Mads Hagen og jeg er professionel naturfotograf. Min blog handler om mine små og store eventyr, ud i den fantastiske Danske natur. Jeg brænder for at fortælle den gode og interessante fortælling om naturen, og ikke mindst om alle de fantastiske væsener, der lever derude. Jeg tror på at hvis man kender noget til naturen, bliver man også bedre til at passe på den.

Hvis du vil vide mere om mig kan du læse om mig på knappen herunder.

BLIV EN DEL AF EVENTYRET

NYHEDSBREV

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og modtag en gratis let version af min e-bog om dyrelivsfotografi.