Fantastiske Italien

Et friskt pust

En gang imellem kan det være spændende at opleve, hvad verden udenfor Danmarks grænser har at byde på. Nogle gange er en udenlandsekspedition lige det, der skal til for at finde nye vinkler, eller fornyet kreativitet.

Derfor besluttede min kæreste og jeg at holde en del af sommerferien i hendes families hyggelige villa på en bjergside nær byen Guardea i det centrale Italien. Mit mål med turen var at fotografere sommerfugle. Jeg har de seneste år blevet gradvist mere opslugt af disse mageløse skabninger, deres store variation, og ikke mindst deres levemåde.

Jeg vidste fra en tidligere tur, at området til samme område, at Umbrien bød på mange forskellige sommerfugle og mange, der enten er sjældne i Danmark, eller ikke kan findes overhovedet.

Da vi, d. 3 August ankom til den hyggelige villa, vi skulle bo i nær byen Guardea, var noget af det første jeg gjorde at gå mig en tur og se, hvilke olivenlunde jeg potentielt kunne arbejde med. Jeg vidste, at sommerfuglene stiller en række krav til deres levesteder. Der må ikke sprøjtes, der skal være egnede blomster, og nok vigtigst af alt skulle der ikke være slået græs.

Området omkring Guardea, Umbrien

Sommerfugle overalt

Jeg stod tidligt op på dag 2 og begyndte min vandring op ad bjerget. Jeg fandt en en super egnet olivenlund med et blomsterflor af en anden verden. Igennem olivenlunden fløj svalehaler og sydeuropæiske svalehaler fra blomst til blomst, mens at franske bredpander og marmorbredpander strakte vingerne for at samle solens stråler. Jeg vidste, at det var her, jeg skulle bruge ferien. Marken var ikke specielt stor, men den diversitet, der var der på de få hektar, var fuldstændig mindblowing.

Der var simpelthen sommerfugle overalt. Jeg hev nu kameraet frem og begyndte at prøve at fotografere hvad jeg så. Mit kamerasetup til macro er: et nikon d500 med en laowa 100mm f2.8, en godox v1 speedlight, samt en og en diffuser fra mk diffuser.

Jeg forsøgte at få det meste ud af mine omgivelser og prøvede at arbejde meget med bagbelysning og med alle tænkelige vinkler. Det fantastiske ved macro er, at man kan få lige den vinkel, man vil. Som fuglefotograf er man næsten altid for lavt nede. Det er bestemt ikke et problem med sommerfugle.

De forskellige sommerfugle har vidt forskellig adfærd. Nogle tolererer, at man går helt hen til dem, mens andre flyver, bare ved, at man flytter på sin kasket. Derfor lærte jeg hurtigt at tilpasse min adfærd til den sommerfugl, jeg havde fået øje på.

Da klokken blev 12, og solen stod højest på himlen, havde jeg arbejdet i den lille olivenlund i 4 timer. Jeg vendte nu tilbage til huset og hoppede i poolen. Hvilken fantastisk dag.

Fransk bredpande
Blåfugl sp.
Svalehale
Solnedgang over Umbrien

En smuk pletvinge

Jeg gentog successen fra dag 2 over den næste uge. Tidligt op om morgenen op af bjerget og ind i olivenlunden. Jeg forsøgte hver dag at prøve at finde nye måder at tilgå sommerfuglene på, så det ikke ville blive de samme billeder, jeg kom hjem med hver dag.

I Danmark er dagsommerfuglene gået kraftigt tilbage de seneste århundreder, og ikke mindre end 12 danske sommerfugle er uddøde indenfor de sidste 50 år. Derfor er det fantastisk at stå midt i en olivenlund i Italien med 15-20, forskellige arter flyvende rundt om ørerne på sig.

Jeg havde kastet min kærlighed på en fantastisk pletvinge med det latinske navn: Melitaea didyma. Det er en orangerød pletvinge med beige områder på undervingen og sorte pletter. Lækkert dyr!

Melitaea didyma
Melitaea didyma

Døden i græsset

På sjette og sidste dag i Umbrien havde jeg efterhånden fået krydset de fleste billeder af min liste, som jeg gerne ville tage. Jeg ville dog ikke misse chancen for en oplevelse og gik alligevel troligt tilbage til olivenlunden højere oppe på bjerget.

Jeg satte mig for at fotografere silhuetten af en blåfugl. Det var et billede, jeg havde forsøgt tidligere, men uden succes. De ville tydeligvis ikke, som jeg ville. Efter et par mislykkedes forsøg, hvor modellen fløj så langt væk fra fotografen, som den kunne komme, var jeg ved at give op. Men jeg prøvede en sidste gang.

Jeg sneg mig langsomt tættere på en blåfugl, men den fløj i sidste øjeblik op og landede til sin store fortrydelse lige i kløerne på en knæler!

Mit hjerte hamrede derudaf. Nu gjaldt det om at fotografere denne barske scene, der udspillede sig foran mig. Det var barske løjer at se på, men en fuldstændig vanvittig vild oplevelse, at få lov at se en knæler på jagt fra første parket.

Billedet, jeg endte med, er af knæleren, der har godt greb om den lille sommerfugl. Et dramatisk og samtidig smukt billede, i min mening. Efterfølgende fik jeg endda et billede af knælerens silhuet.

Knæler med blåfugl
Knæler

Videre til Rom

Jeg var med billederne af knæleren en glad og tilfreds fotograf. Jeg havde opnået alle de billeder, jeg gerne ville, og nu kunne jeg bruge resten af ferien med kæresten i Rom:)

Italien er et fuldstændig fantastisk sted jeg ikke kan vente med at komme tilbage og besøge igen.

Relaterede blogindlæg

DSCF00101-Edit

Om mig

Mit navn er Mads Hagen og jeg er professionel naturfotograf. Min blog handler om mine små og store eventyr, ud i den fantastiske Danske natur. Jeg brænder for at fortælle den gode og interessante fortælling om naturen, og ikke mindst om alle de fantastiske væsener, der lever derude. Jeg tror på at hvis man kender noget til naturen, bliver man også bedre til at passe på den.

Hvis du vil vide mere om mig kan du læse om mig på knappen herunder.

Tidligere indlæg

JOIN THE ADVENTURE

NEWSLETTER

Sign up to my newsletter and receive a free lite version of my E-Book about wildlife photography.

%d bloggers like this: